DemirDöküm Kombi Servisi
Hayatımızı kolaylaştıran makine teknolojisinin en önemli icatları olan kombiler, doğalgaz bulunan her yerde ısınmayı sağlamaktadır.
Doğalgazın pahalı bir yakıt olması, kömür ve odun gibi maddelerin yakılması sonucu çevre kirliliğini arttırıcı etkiyi göz ardı ettiği için, yaygın olarak ısınma, sıcak su ve ocak gazı için kullanılmaktadır. Özellikle İstanbul gibi büyük kentlerde ısınma ihtiyacı oldukça önemli olmasına rağmen, kombi servisi alma konusunda herhangi bir arıza olması beklenmektedir.
Rutin olarak kombilerin bakımının yaptırılması için bir alışkanlığa sahip olmayan insanlar, ancak arızalar söz konusu olduğunda kombi servisi hizmeti almaktadır. Oysa bu durum, istisnai durumlar söz konusu olsa da, hayati kayıplara neden olabilmektedir.
Doğalgaz sızıntılarının söz konusu olduğu durumlarda bazen bir lambanın yanması bile büyük bir patlamaya ve can kaybına neden olabilir. Bu nedenle herhangi bir sorun olmasa da, kombilerin bakımlarının yapılması, her sonbahar ve ilkbaharda kontrol amaçlı servis tarafından kontrol ettirilmesi oldukça önemlidir.
Kombinin ateşlenmesi ya da suları ısıtmaması gibi sorunların temel nedeni, aslında çok önceden alınacak önlemlerle yok edilebilir. Bunun için rutin kontrollerde hizmet veriyor, müşterilerimizin acil ihtiyaçlarında da kısa sürede olay yerine ulaşıyoruz.
Kombi Servisi Hizmetimizin Kapsamı
Kombi servimizin kapsamı, müşterilerimizin acil ya da rutin kontrol ihtiyaçlarına göre değişmektedir. Kombi servislerimiz, acil durumlar söz konusu olduğunda 7 gün 24 saat destek vermek için hazırdır.
Kısa sürede kombinizin sorununu çözmek için gelecek olan ekibimizin gerekli olan tüm ekipmanlarla parça değişimi ya da tamir işlemini gerçekleştirecek, daha sonra da işlemler kapsamında en iyi şekilde çalışır hale getirilip sorunlar çözülecektir.
Birçok kişinin merak ettiği rutin bakımlarımız, 15 dakika içinde tamamlanmakta olup, herhangi bir petek temizliği ya da kombi servisi gibi ihtiyaçlar da gerektiğinde bu süre biraz daha uzayabilmektedir.
Hayati bir önem taşıyan parçalı gaz sızıntıları söz konusu olduğunda ise, acil olarak ekibimizi arayarak destek alabilirsiniz. Özellikle kış aylarında doğalgaz problemleri söz konusu olduğunda, her zaman ekibimiz destek olmak için hazırdır.
Kombi Servisine Ne Zaman İhtiyaç Duyarsınız?
Kombinizde herhangi bir sorun olmasa bile kombi servisi çağırarak yılda bir kez kontrolünü yaptırmanız gerekir.
Peteklerin temizlenmesi ya da kombinin herhangi bir kaçak durumunun tespit edilmesi halinde, kombi arıza vermese bile özel teşhis cihazlarımızda bu kaçakları tespit edebiliyoruz. Bu tespit işlemi sonrası gerekli olan tüm önlemler kapsamında onarım sağlarız. Siz de rutin kontroller ya da gaz kaçağından şüphelendiğiniz durumlarda bizimle iletişime geçebilirsiniz.
Eğer petekleriniz ısınmıyorsa, sıcak su alamıyorsanız ve gaz kokusu geliyorsa servis hizmetimizden yararlanabilirsiniz ve 24 saat boyunca teknik ekibimizden destek alabilirsiniz.
Neden Bizden Servis Hizmeti Almalısınız?
Firmamızı tercih ederseniz, her zaman hızlı ve kalıcı çözümlerle karşılaşırsınız. Firmamızın yıllardır kombi servisi yaptığı müşteriler her zaman memnuniyet elde etmişlerdir. Siz de bu mutlu müşteri portföyümüz arasına katılmak istiyorsanız, her marka ve model kombi için bizden hizmet alabilirsiniz.
Eski ve yeni tüm kombi modellerinde bakım, tamir ve temizleme işleriniz için en doğru çözüm, firmamızın deneyimli kombi uzmanlarının kontrolü altında olmasıdır.
F0 Arıza Kodu: Su basıncının düşük veya suyun olmadığını gösterir. Su basıncı 1-2 bar aralığına gelene kadar kombiye su takviyesi yapmanız sorunun çözülmesini sağlayacaktır.
OC Arıza Kodu: Dış hava sensörünün devreye girdiğini gösterir. Cihaz bir süre sonra kendiliğinden çalışmaya devam etmezse cihaza reset atarak normal bir şekilde çalışmasını sağlayabilirsiniz. Reset atıldığı halde sorun devam ediyorsa servis tarafından tamirinin yapılması gerekmektedir.
CC Arıza Kodu: Prosestatın ya da baca sensörünün devre dışı bırakıldığını gösterir. Cihaz bir süre sonra kendiliğinden düzelecektir. Bir süre sonra kendiliğinden düzelmezse servis tarafından tamirinin yapılması gerekmektedir.
F1 Arıza Kodu: Aşırı ısınma olduğunu gösterir. Limit termostatın değiştirilmesi sorunun çözülmesini sağlayacaktır. Millenium Plus, İsofast, Themafast, Vinto modellerinde bu kodun görünmesi kombinin ateşleme ile ilgili sorunu olduğu anlamına gelmektedir.
F2 Arıza Kodu: Ntc sensörü arızalı olduğundan kombinin sıcak su performansı düşüktür. Sensörün değiştirilmesi gerekmektedir. İsofast, Millenium Plus, Themafast, Vinto modellerinde bu kodun görünmesi hava akış probleminden kaynaklanmaktadır. Hava prosestatının tamiri ve değişimi sorunu ortadan kaldıracaktır.
F3 Arıza Kodu: Hava prosestatında arıza olduğunu gösterir. Prosestatın tamiri veya değişimi problemin çözülmesini sağlayacaktır. Sargon Condense modelinde bu kodun görünmesi kalorifere giden tesisat suyu sensöründe arıza olduğu anlamına gelmektedir.
F4 Arıza Kodu: Ateşlemede sorun olduğunu gösterir. Gaz valfi veya iyonizasyonla ilgili bir sıkıntı olması muhtemeldir. Bu durumda cihaza gaz gelmeme ihtimali çok yüksektir.
F5 Arıza Kodu: Hava prosestatında arıza olduğunu gösterir. Tamir veya değişimle problemin ortadan kalkması mümkün olabilmektedir. İsofast, Millenium Plus, Themafast, Vinto modellerinde bu hatanın görünmesi aşırı ısınma problemi olduğunu söyleyebiliriz. Limit termostatının arızalı olma ihtimali yüksektir. Termostatın değiştirilmesiyle sorun ortadan kalkacaktır.
F6 Arıza Kodu: Kalorifer sensörü devresinde yaşanan sorunda bu hata ekranda belirir. Bu durumda servisin çağrılması gerekmektedir. Solaris, Sargon Premix, Sargon Condense, Nitron, Aden modellerindeki F6 hatası baca sensörü veya hava prosestanın arızalı olduğunu göstermektedir. Millenium Plus ve Atron modellerinde görülen F6 hatası ise sıcak su sensörünün arızalı olduğu durumlarda görülmektedir.
F7 Arıza Kodu: Atron modelinde meydana gelen F7 hatası gaz armatüründeki sorun nedeniyle kombinin ateşleme problem yaşadığı anlamına gelmektedir. İsofast modelinde sıcak su sensöründeki arızadan dolayı kombinin sıcak su alınamadığı durumlarda F7 hatası belirir. Nitron modelinde beliren F7 hatası hava akışı sensörlerindeki arızadan kaynaklanmaktadır. Sargon Premix modelinde prosestat arızalarında F7 hatası alınabilmektedir.
F8 Arıza Kodu: Themafast, İsofast, Atron modellerinde bu arızanın görülmesi tesisat gidiş suyu sensöründeki arızaya işaret etmektedir. Nitron ve Sargon Premix modellerinde bu kod fan motoru arızasından kaynaklanabilmektedir.
F9 Arıza Kodu: Atron’da bu kod hava prosestatının arızalı olduğunu gösterir. İsofast modelinde sıcak su sensörünün arızalandığını gösterir. Millenium Plus ve Vinto modelinde kalorifere sıcak su gönderilemediğinde bu arıza kodu görünür. Nitron’da kablo bağlantılarındaki sorundan kaynaklanmaktadır. Sargon Premix modelinde fanın sürekli çalıştığı durumlarda bu arıza kodu görülür. Themafast modelinde su basıncını ölçen sensör arızalandığında F9 arıza kodu belirir.
F10 Arıza Kodu: Basıncın düşük olduğunu gösteren uyarı kodudur. Basıncın 1,5 bar seviyesine getirilmesiyle sorun çözülür. İsofast modelinde kalorifere giden suyun dönüş sıcaklığını ölçen sensörün arıza yapması durumunda bu hata kodu meydana gelmektedir.
F11 Arıza Kodu: Anakartın arızalandığını gösteren hata kodudur. Atron ve Nitron modellerinde bu hatanın görülmesi su akışında problem olduğunu göstermektedir.
F12 Arıza Kodu: Ekran kartı arızalarında F12 kodu görülür. Ancak Atron ve Nitron modellerinde bu hatanın görülmesi voltajın 165 Voltun altında olduğunu gösterir. Bu durumda regülatör kullanılarak kombinin voltaj düşüklüğünden zarar görmesi engellenmektedir.
F13 Arıza Kodu: Kombinin anakartında problem olduğunu gösterir. Anakartın tamiri veya değişimi gerçekleştirilerek arıza giderilir. Atron modelinde bu hata kodunun görülmesi ise kalorifere giden ve gelen suyun sıcaklığını ölçen sensörlerin değerleri arasında farkın olmasından kaynaklanmaktadır.
F14 Arıza Kodu: Kalorifer sıcaklığının 95 derecenin üstüne çıktığı durumda kombi bu hata kodunu verir. Bu durumda kombiye müdahale etmeden servis tarafından tamir edilmesi sağlanmalıdır.
F15 Arıza Kodu: Gaz mekanizmasının arızalandığını gösterir. Step motorunda sorun olduğuna işaret eder. Arızalı parçanın tamiri veya değişimi ile sorun ortadan kaldırılabilir.
F16 Arıza Kodu: Kombi kapalı olduğu halde ateşlemenin devam ettiği durumda bu hata belirir.
F17 Arıza Kodu: Dairedeki voltaj düşüklüğünde kombi F17 hata kodunu ekrana yansıtır. Regülatör takılarak kombinin voltaj dalgalanmalarından etkilenmesinin önüne geçilebilir.
F18 Arıza Kodu: Ekran kartında sorun olduğunu belirtir. Servi tarafından tamiri veya değişimi gerçekleştirilerek sorundan kurtulmak mümkün olabilmektedir.
F19 Arıza Kodu: Sıcak su sensöründeki arızada bu kod belirir. Bu arızada sıcak su karşılanamaz ve peteklerin ısınmasında sorun yaşanır. Servis çağrılarak kombideki arızanın giderilmesi gerekmektedir.
F20 Arıza Kodu: Ekran kartıyla anakartın uyumsuzluğunda bu kod belirir. Eğer bu parçalardan biri değiştiyse ayarlarının yapılması sorunu giderecektir. Hala sorun devam ederse parçalardan birinin arızalı olduğunu söyleyebiliriz.
F21 Arıza Kodu: Kombinin basıncının azaldığını belirten arıza kodudur. Eğer bu kodu İsofast kombinizde görürseniz su dolaşımında problem olduğu anlamına gelmektedir.
F22 Arıza Kodu: Basıncın olması gerekenden yüksek olduğu durumlarda bu hata belirir. Bu durumda kombinin içinden su çekilerek basıncın 1,5 bar seviyesine inmesi sağlanarak sorun ortadan kaldırılır.
F23 Arıza Kodu: Kalorifer devresinin sıcaklığının 5 dereceden daha hızlı bir şekilde arttığı durumda bu arıza kodu belirir. Bu durumda kombiye reset atılarak sorunun çözümü sağlanabilir. Eğer reset atıldığı halde sorun devam ediyorsa servis aracılığıyla kombinin arızasının giderilmesi gerekmektedir.